emmabayne

Welcome to my site

Bankerna, kontanterna och de sura kunderna – mycket snack och lite verkstad

Pengar

Det kontantlösa samhället har varit mycket på tapeten nyligen. Flera svenska banker fasar ut kontanthantering, något som lett till kritik hos bankkunderna. Swedbank har gått ut hårt med att man inte längre hanterar kontanter. När informationen väl kom till Östermalm, blev det till och med en nyhet i Svenska Dagbladet. Det kontantlösa samhället engagerar folk i alla möjliga sammanhang. Den kristna dagstidningen Dagen funderar exempelvis på vad som händer med kyrkans kollekt i ett kontantlöst samhälle.

Samtidigt visar en rapport från Niklas Arvidsson, forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, att det kommer dröja åtminstone till 2030 innan Sverige är helt kontantlöst.

Och Handelsbanken vill inte överge kontanterna. För den som fortfarande vill ha kontanthantering handlar det då om att välja Handelsbanken eller, om man har en annan bank, att byta bank. Det kallas att rösta med fötterna.

Det är bara ett problem. Få svenskar byter bank. Så trots att sex av tio tror de skulle kunna påverka villkoren om de bytte bank, så är det färre än två av tio som faktiskt gör slag i saken och röstar med fötterna. Vad detta säger om den typiska svensken? Tja, kanske att många gnäller mycket och agerar litet…

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: